DE THERAPIE

Door liefdevol contact te maken met dat waar je moeite mee hebt, in plaats van je energie te gebruiken om het te onderdrukken, kun jij tevoorschijn komen en zijn zoals je bent. Dat is het uitgangspunt van deze vorm van transpersoonlijke psychosociale therapie waarin westerse psychologie en oosterse (boeddhistische) wijsheid elkaar ontmoeten. Het doel is persoonlijke groei.
De therapie is ervaringsgericht, inzichtgevend en zingeving speelt een belangrijke rol.
Het onderzoeken van wat je in het hier en nu voelt, denkt en doet is een wezenlijk onderdeel ervan.

Afhankelijk van wat zich aandient maak ik o.a. gebruik van:

Gestalttherapie: gaat ervan uit dat psychische klachten voortkomen uit blokkades die persoonlijke groei verhinderen. Het doel is deze blokkades op te heffen zodat je meer in contact komt met jezelf en met de wereld waarin je leeft en verdere persoonlijke groei weer mogelijk wordt. Het wordt ook wel de psychotherapie van het contact genoemd.
Psychosynthese: richt zich op het contact met het onderbewuste door middel van geleide visualisaties, tekeningen en symbolen. Het doel is om jou jezelf te laten ervaren als deel van een groter geheel, waarbij je je verbonden kunt voelen met het heden, het verleden en de toekomst. Het wordt ook wel de psychotherapie van de ziel genoemd.
Bio-energetica: gaat ervan uit dat negatieve levenservaringen in de vorm van spierspanning worden 'opgeslagen' in het lichaam en richt zich op het losmaken daarvan. Het zou de psychotherapie van het lichaam genoemd kunnen worden.
Meditatie/aandachtsbeoefening/mindfulness: richt zich op de bevordering van innerlijke rust door beoefening van bewuste ademhaling en oordeelloze aandacht.
Naar de traditie van het geëngageerd boeddhisme van Thich Nhat Hanh. Er wordt een vertaalslag gemaakt van meditatie naar het leven van alledag.
Beeldende therapie: verbeelden (tastbaar maken) wat met woorden niet gezegd kan worden.


EEN CLIËNTERVARING

‘Andere therapieën zijn woorden en dan raakt soms een woord. Deze therapie is als een muziekstuk, het gaat in een keer helemaal naar binnen.’

knopthuis
knopzieleroerselen
knoptherapie
knoproosroberts
knopinformatie
knoplinks
mantralicht